Migren ve kronik migren tanı – teşhis – tedavi aşamaları için Nöroloji Uzmanına danışmalısınız. Nöroloji Uzmanınız size özel tedavi planı çıkartacak, düzenli olarak kullanmanız gereken ilaçları ve migren ataklarınızda kullanacağınız ilaçları reçete edecektir. Tedavi için yalnızca doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Kendi başınıza tedavi ettiğine inandığınız ilaç ve diğer ürünleri kullanmamalısınız. Migren ağrıları genellikle başın üst yarısında meydana gelmekle beraber zaman zaman tüm başı ve enseyi de kaplayıcı nitelikte olabilir. Migren ağrıları için; zonklayıcı, yanıcı, yakıcı, sıkıştırıcı gibi kelimeler kullanmak yerinde olacaktır. Migren ağrılarınızın sıklığını azaltmak da şiddetini azaltmak ta doktorunuzun önereceği tedavi programına uymakla elde edilebilir.
Tedavi Programına Uyunuz
Migren ağrılarınızın sıklığı, migren atak süresinin sıklığı ve şiddetini minimize edebilmek için Nöroloji Uzmanınız tarafından belirlenen tedavi programına tam uyum sağlamalısınız. Migren ağrılarınız tutunca; ses, koku, ışık etkilerinden uzakta bir süreç yaşamalısınız. Migren ağrılarının kısa sürede geçmesini sağlayacak bu yöntem için evinizdeki bir odayı seçerek işinizi kolaylaştırınız. Odanız; temiz – havadar ancak olabildiğince sessiz ve karanlık olmalıdır. Migren ağrınız tutar tutmaz bu odaya yerleşmelisiniz. Ancak odanıza geçmeden önce aç ve susuz iseniz tam doygunluğa ulaşmadan yemek yiyiniz ve suyunuzu içiniz. Nöroloji doktorunuzun verdiği ilaçları alarak migren atağınızın geçmesini bekleyiniz. Tedavi sürecine yeni başladıysanız atağınızın geçmesi birkaç saat sürebilir ya da yaklaşık bir gün sürebilir.
Migren Günlüğü Tutunuz
Migren ağrılarınızın sıklığı, şiddeti, ne kadar sürede geçtiği ve bu süreçte neler yaptığınıza dair notlarınızı düzenli olarak tutunuz. Nöroloji Uzmanınız ile görüştüğünüz randevularda bu bilgileri paylaşınız. Gerekirse yeni bir yol izlenebilir ya da yeni tedavi yöntemleri düzenlenebilir. Tedavi süreciniz ilerledikçe ağrılarınızın sıklığı da şiddeti de geçmesi de azalacaktır. Ancak tedavi sürecinde uygulamanız ve dikkat etmeniz gerekenlere özen göstermelisiniz. Süreci en masum nitelikte yaşayabilmeniz için doktorunuzun önerilerine kulak vermelisiniz.
Risk Faktörlerini Minimize Etmelisiniz
Migren belirtilerini biliyorsunuz ancak migreni tetikleyebilecek pek çok risk faktörü vardır. Bu konuda da deneyimleriniz vardır lakin bu faktörlerin tamamı doktorunuzca iletilecektir. Faktörlerden etkilenmemek ya da olabildiğince az etkilenmek hem migren sıklığınızı uzatacaktır hem de şiddetini. Bu nedenle size iletilen çevresel risk faktörlerinden mümkün mertebe uzak durmalısınız. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Hormonal sistem değişkenleri; Geçici hastalıklarınızın ortaya çıkması muhtemeldir. İlgili alanda uzmanlığı olan bir doktor tarafından yazılacak olan reçetelerden önce doktorunuzu migreniniz olduğu konusunda bilgilendiriniz. Östrojen dahil hormonal sisteme etki edecek ilaçlar migren ataklarınızı tetikleyebilecek unsurlardır. Çok gerekli olmadığı durumlarda; örneğin doğum kontrol hapının kullanımının şart olmadığı durumlarda diğer doğum kontrol yöntemlerini deneyerek hormonal sisteminize etki etmemiş olursunuz. Özetle gideceğiniz her doktora migreniniz olduğunuzu belirtiniz. Verilecek ilaçlar ona göre düzenlenebilir, değiştirilebilir. Ancak hayati önem söz konusu ise bu ilaçları almanız gereklidir.
- Beslenme alışkanlıklarınız; Beslenme alışkanlıklarınızı Nöroloji uzmanınızla paylaşınız. Değiştirmeniz gereken gıda tüketim alışkanlıklarınız doktorunuz tarafından verilecektir. Unutmayınız ki bazı gıdalar migren tetikleyicileri arasında yer almaktadır. Özellikle eskimiş peynirler, kimyasal maddelerle bütünleştirilmiş, işlenmiş, dondurulmuş gıdalar migreni tetikleyebilecek kadar etkili olabilmektedir. Tuzlu gıdalardan uzak durmalı, tatlandırıcı maddeler içeren ürünlerden kaçınmalısınız.
- Düzen değişikliklerine dikkat; uyku düzeninizden kalitesine, yemek sıklığınızdan ne kadar tükettiğinize, içecek tercihlerinden ne kadar tükettiğinize dair tüm değişiklikler migren için tetikleyici unsurdur. Bu yüzden sağlıklı yaşam için gereken tüm alışkanlıklara sahip olmalı ve bu alışkanlıkları en kısa sürede edinerek değiştirmemelisiniz. Örneğin öğüt atlamak dahi migren tetikleyicisidir. Belki ilk öğün atlamada migren ağrısı yaşamayacaksınız ancak en kısa sürede yaşayacağınız ikinci bir öğün atlama sizi migrene sürükleyebilir.
- Hava değişimlerine dikkat ediniz; soğuk havalar migren hastalarının en şikayetçi olduğu durumlardan biridir. Her ne kadar bilimsel bir dayanağı olmasa da tüm migren hastalarının ortak şikayetini ifade eder. Bu da migren tetikleyicisi olması için yeterlidir. Soğuk havalardan, rüzgarlardan, basınç değişimi yaşanabilecek gezilerden kendinizi korumanız gerekir.
ÖZETLE: Migren Ağrısı Tutunca Ne Yapmalı?
Nöroloji uzmanının reçete ettiği ilaçlar dışında ilaç kullanmamalı, önerilen dozu aşmamalı, size belirtilen önerileri tüm yaşam standartlarınıza uydurmalı ve dışına çıkmamalısınız. Tedavi sürecini sekteye uğratacak etkilerden uzak durmalı ve tedavinize özen göstererek ilerlemelisiniz.