Migren

Migren Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Araştırmalara göre migrenin en az şiddetlisi dahi; her doksan günlük süreçte en az 1 kez yoğun ağrılı, en az 1 kez da orta ağrılı migren atakları geçirmektedir. Kronik migren hastaları ise ayda en az 1 kez yoğun ağrılı migren atakları geçirmektedir. Bazı kronik migren hastaları da ayda birkaç defa migren atağı yaşamaktadır. Migren tanısı ve tedavisi için gidilecek bölüm Nöroloji, dolayısıyla Nöroloji doktorudur. Migrenin tedavi sürecine girmemesi yani tedavi edilmediği durumlarda pek çok geçici hatta kalıcı hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasının yegane nedeni ise bilinçsizce ilaç tüketimi, bilinçsiz bitkisel kür kullanımıdır. 

Migren Tedavi Edilmezse Ortaya Çıkabilecek Sorunlar

 

  • Sindirim Sistemi Sorunları

 

Mide ve bağırsaklarda geçici hatta kalıcı hastalıklar meydana gelebilir. Bazı ilaçlar, ağrı kesicilerin yüksek dozda alınması neticesinde ortaya çıkan ek rahatsızlıklardır. Bilinçsizce tüketilen ilaçlar sindirim sisteminde sorunlar yaratmaktadır. Bilhassa bu süreçlerde tüketilen ilaçlardan kaynaklanan karın ağrıları yaşamak en belirgin – en az şiddetli ek rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Buna ek olarak migrenin tedavi edilmediği durumlarda karın ağrılarının sıklığı ve şiddeti yükselebilir, mide kanamaları ortaya çıkabilir, Gastrit belirebilir veya Ülser oluşabilir. 

 

  • Aşırı Ağrı Kesici Sorunları

 

Aşırı ağrı kesici almak, aşırı ağrı kesici almadan kaynaklı ek sorunlara neden olabilir. İlaç reçeteli olsa dahi önerilen doz aşılmamalıdır. Dozu aşmak bir süre sonra karşılaşacağınız migren atağına fayda etmeyebilir ya da aşırı doz almaktan dolayı en az migren atağı kadar güçlü baş ağrıları çekmenize sebebiyet verebilir.  Ağrı kesicilerin sayısını ve dozunu arttırmak bir sonraki ataklarda daha az ağrı kesme özelliğinin yaşanmasına yani ağrı kesicilere karşı alışkanlık – bağımlılık – ağrı kesicilerin niteliklerini gösterememesi sorunlarına neden olabilir. Süreç ve yoğun tüketim ilerledikçe de ağrı kesiciler fayda veremeyecek hatta aşırı ağrı kesici kullanmadan kaynaklanan baş ağrısının ortaya çıkmasına neden olacaktır. 

 

  • Serotonin Sendromu

 

Serotonin sendromu yaşanma olasılığı oldukça nadir görülmektedir. Ancak insan hayatını ve yaşam kalitesini düşürecek kadar tehlikelidir. Sendromun kısa açıklaması insan bedeninin normalden daha fazla Serotonin salgılamasıdır. Migren atakları sırasında beynin salgıladığı bir kimyasaldır. Migren tedavi edilmezse ek bir risk daha ortaya çıkacaktır. O risklerden biri de nadir görülse dahi Serotonin sendromu olarak karşımıza çıkmaktadır. 

 

  • Kronik Migren Oluşması

 

Bazı hastalar kronik migren değildir ancak migrenin tedavi edilmediği durumlarda kronik yani daimi ve şiddetli migren ortaya çıkabilir. Son doksan günlük süreçte en az 15 gün ya da daha fazla migren ağrısı yaşanıyorsa bu kronik migrenin ta kendisi ya da habercisidir. Kesinlikle migren tedavisine başlanmalıdır. 

 

  • Migren Statusu Olasılığı

 

Migren statusu şu manaya gelir; 3 gün ya da daha fazla süren migren ağrılarının yaşanma durumudur. Migrenin tedavisinin yapılmadığı, yanlış tedavi uygulandığı, eksik tedavi uygulandığı durumlarda ortaya çıkabilir. Bu durumda her bir migren atağı en az 4 saat sürecektir. En fazla 3 gün hatta daha uzun sürme durumları oluşacaktır. 

 

  • İnatçı Aura Yaşanması

 

Aura, geçici nörolojik bozukluklardır. Bu bozukluklar görme yetisinde bulanıklık yaşama, konuşmada bozukluk yaşama, konuşmada güçlük ya da istememezlik, dokunma yetisinde hassaslık gibi tepkimelerdir. Bu auroalar yani geçici nörolojik bozukluklar migren atağı öncesinde yaygın olarak görülebilir, migren sırasında görülebilir. Genellikle baş ağrısı başlar başlamaz geçmektedir. Lakin bazen ağrı geçse dahi aura gözlemlenmeye devam eder. Hatta bu ağrılar bir hafta bile sürebilir. İnatçı aura durumlarında kesinlikle MR çekilmeli ve beyinde doku hasarı ya da başka bir etkinin meydana gelip gelmediği tespit edilmelidir.

 

  • Beyin Damar Tıkanıklığı

 

Geçici Nörolojik bozukluklar yani Aura durumları bir saat ve daha fazla sürecek olursa beyin damar tıkanıklığı olasılığı ortaya çıkar. Bu olasılığın derhal incelenmesi gereklidir. İlgili tetkikler yapılmalı, MR istenmeli, beyin görüntülemesi yapılmalıdır. 

Back to list

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.