Endoskopik Kaş Kaldırma

Kaşların özelikle 1/3 dış kısımlarının belirgin düşüklüğü yüz ifadesini olumsuz etkiler. Bu durum genellikle yüze üzgün, uykusuz, enerjisiz ve yorgun bir anlam yükler. Endoskopik tekniklerin en büyük avantajı, 1cm lik saç içi kesilerden yapılan işlem ile en az izi bırakacak şekilde kaşlar uygun pozisyona yerleştirilir. Operasyon yüzeyel anestezi uygulamaları altında gerçekleştirilir. Mikrokamera ile saç içinden girilerek kaş kenarına ulaşılır. Kaş dokusu serbestlenip istenilen konuma çekilir ve orada tesbit edilir. Uygulama sonrasında hastalarda herhangi bir mimik kaybı sözkonusu değildir. Endoskopik teknikler, diğer askılama ve basit tekniklerle yapılan( kılçıklı ipler, ip askıları, örümcek ağı vs.) daha kalıcı bir yöntemdir. Minimal kesilerden yapıldığı için morluk ve şişlik oldukça azdır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte diğer yüz bölgesi operasyonları ile kombine edilebilir.

Endoskopik Şakak Germe

Bazı hastalarımız saçlarını gergin topladıklarında yüzlerinin ve ifadelerinin düzeldiğini göz kenarlarındaki düşüklüğün kaybolduğunu, göz şekillerinin adeta daha oval ve badem görüntüsü aldığını ifade ederler. Bu hastalarda problem göz kenarındaki aşırı düşüklük ve deri gevşekliğidir. Hastalar sürekli olarak mutsuz ve depresif ve üzgün göründükleri için çevreleri tarafından eleştirilir. Saçlarını gergin toplamaları nedeniyle saçlarında dökülme ve kısmi kellik sık rastalanılan bir durumdur.

Operasyon kısmi narkoz altında gerçekleştirilir, saçlı deri içinden veya saç kenarından endoskopla girilerek deri altı katmanlar yukarı doğru kaldırılır. Hastalar en çok göz çevresindeki üzgün ifadenin kaybolmasından mutluluk duyarlar.

Endoskopik Alın Germe

Özellikle kaş arasında yoğunluk, sert ifade, alında belirgin kırışıklık , kaşların gözkapakları üzerine yığıldığı durumlarda uygulanır. Belirgin bir yaş aralığı yoktur adolsenstan sonra her yaş için uygulanabilir. Yapısal genetik sebeplerden kaynaklanıyorsa hastada ileri derecede kaş-şakak düşüklüğü görülür ve şakak germe ile birlikte yapılması zorunluluğu doğabilir. Aday hastalarda gözkapaklarının pozisyonu, gözkapağı fazlalıkları ve göz çevresi mutlaka operasyon öncesi değerlendirilmelidir.

Endoskopik alın germenin ifadeyi rahatlatmasının en önemli sebebi, iki kaş arasındaki çatık kaş yapan mimik kaslarının kalıcı olarak bloke edilmesidir. Ameliyat sonrası genellikle bakışlar rahatlar, taze ve canlı bir yüz ifadesi oluşur.

Cerrahi uygulama, alın üstündeki saçlı deri içinde yapılan 1cm lik minimal kesilerden gerçekleştirilir. Mikro kamera ile girilip sorunlu mimik kaslarına ulaşılarak geveşetme ve deaktivasyon sağlanır. Göz üstüne yığılan kaşların kaldırılması ile gözler ortaya çıkar ve yüz ifadesindeki yoğunluk sertlik ortadan kalkar.

Endoskopinin avantajı iyileşmenin diğer yöntemlere göre daha hızlı olmasıdır. Ameliyat süresi 1-3 saat arasında değişir. Hastanın durumuna göre aynı gün yada ertesi gün taburcu olunabilir. İyileşme 1 hafta kadar sürebilir, hasta bu sürenin sonunda iş ve sosyal hayatına dönecektir.

Endoskopik Yanak-Elmacık Cerrahisi

Ne yazıkki Türkçe’ye “orta yüz germe” şeklinde yanlış bir tercüme ile girmiştir. Aslında tam olarak yüzün elmacık ve yanak bölgesine karşılık gelir.

Elmacık ve yanak bölgesinde oluşan, çökme ve sarkma sorunlarının giderilmesi için gerçekleştirilen cerrahi işlemdir.

Endoskopik yanak cerrahisi, yüzdeki sarkmanın burun ve ağız çevresinde yoğunlaştığı, göz çevresi ve elmacıkların vektörel olarak aşağı yöneldiği yapısal sebepli genç ve orta yaşlı hastalarda en iyi sonuçları verir.

Bu operasyon içinde endoskopik prensipler geçerlidir. İyileşme süreci yukarıda bahsedilen operasyonlara oranla daha uzundur. Özellikle ödemin oturması zaman alacaktır.